SannaEleonora

Äckelfascination

Förra veckan hade vi dissektion av hästens och grisens digestionsorgan från 11-16 med en timmes lunch. Speciellt med häst och gris förutom det faktum att det är grovtarmsjäsare med välutvecklad blindtarm är det faktum att deras grovtarm är riktigt underlig med många krokar och i grisens fall spiraler. Det är många nya termer som ska tryckas in i skalen samtidigt som man ska försöka förstå topografin (dvs organens läge) i kroppen. Man blir helt slut i huvudet och dofterna är inte de mysigaste, att upptäcka att händerna luktar grisskit trots upprepade tvättar var dagens minst roliga upptäckt. 

Någon som var fascinerande men ändå lite äckligt var att få se stygnflugelarver (stavning?) i hästens magsäck, de finns där naturligt och så länge de inte blir för många och djuret är friskt i övrigt så orsakar de inte problem för djuret. Det är alltså larver som sitter fast i magsäckens slemhinna och man får dra ganska hårt i för att de ska lossna som trots att de är döda, nu kanske majoriteten blir lite illamående men jag tycker det är äckelhäftigt, lite som Dr. Pimplepopper på youtube, det vrider sig lite i magen samtidigt som man inte kan sluta kolla, 20% superäckligt och 80% superhäftigt. 

Det börjar snart bli dags och dra ihop säcken histologiskt då vi har ett förhör på samtliga vävnader i kroppen 21/3, vi får då 20 okända preparat där vi ska bestämma vilken vävnad vi kollar på. Man behöver ha 80% rätt på detta förhör vilket känns lite läskigt, ger inte mycket marginal för fel. Jag hoppas att jag kan få in de flesta vävnaderna innan dess, men det är så mycket som kan lura en, är snittet dåligt lagt eller lagt i en riktning som inte är så vanlig så kan även de tydligaste strukturerna missas och man kan gissa helt fel på något uppenbart. 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas